Bodemsanering is een belangrijk onderdeel voor het herstellen van de bodem. Wil je graag meer over dit onderwerp weten? Wij geven antwoord op de 5 meest gestelde vragen over bodemsanering.
Wat houdt bodemsanering precies in en waarom is het nodig?
Bodemsanering, ook wel grondsanering genoemd, wordt ingezet om het verwijderen van verontreinigde grond. In sommige gevallen kan de grond ook worden hergebruikt, door het bijvoorbeeld af te dekken met bestrating. Deze vervuilingen kunnen afkomstig zijn van industriële activiteiten, landbouw, stortplaatsen of ongevallen met gevaarlijke stoffen.
Het verwijderen of afdekken van vervuilde grond is belangrijk voor zowel het milieu als de gezondheid van mensen, dieren en planten. Daarnaast heeft het als doel om de bodemkwaliteit te herstellen. Bodemsanering kan ook worden ingezet om bijvoorbeeld grond bouwrijp te maken, zodat erop gebouwd kan worden.
Wanneer verontreinigde grond niet wordt gesaneerd, kunnen de schadelijke stoffen in de bodem en het grondwater terecht komen. Vervolgens leidt het tot gezondheidsrisico’s en het aantasten van ecosystemen.
Welke methoden worden het meest gebruikt voor bodemsanering?
Er zijn verschillende methoden die gebruikt worden bij bodemsanering. De meest gebruikte methoden kunnen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: in-situ sanering en ex-situ sanering. De verschillen hebben we voor jou op een rijtje gezet:
In-situ sanering
Bij deze methoden worden de volgende technieken op locatie uitgevoerd.
- Biologische afbreken: micro-organismen breken organische verontreinigingen zoals oliën en pesticiden af direct in de bodem.
- Chemische oxidatie: chemische stoffen worden in de bodem geïnjecteerd om verontreinigingen te neutraliseren of om te zetten in water, zuurstof of CO2.
- Fytoremediatie: planten worden gebruikt om verontreinigende stoffen op te nemen en af te breken.
- Bodem verhitting : verontreinigende stoffen worden door middel van hitte verdampt en uit de bodem verwijderd.
Ex-situ sanering
Bij deze methoden worden de verontreinigde uitgegraven en elders verwerkt. De volgende technieken kunnen ingezet worden.
- Grondwassen: de vervuilde grond wordt uitgegraven en gewassen met water of oplosmiddelen om verontreinigingen te verwijderen.
- Biologische behandeling: de verontreinigde grond wordt op een andere locatie behandeld met micro-organismen.
- Chemische behandeling: door middel van chemische stoffen worden verontreinigingen geneutraliseerd.
- Thermische behandeling: om vervuilende stoffen te verdampen wordt het verhit.
Hoe wordt bepaald of een stuk grond verontreinigd is en sanering nodig heeft?
Om te bepalen of een stuk grond verontreinigd is en of er gesaneerd moet worden, zal er een bodemonderzoek uitgevoerd worden. Dit moet uitwijzen of de bodem verontreinigd is. In dit bodemonderzoek komen de volgende onderdelen aan bod:
- Vooronderzoek: er worden gegevens verzameld over het gebruik van het terrein om mogelijke bronnen van verontreiniging te identificeren.
- Verkennend onderzoek: bodemmonsters worden genomen om de aanwezigheid en concentraties van verontreinigende stoffen te bepalen.
- Nader onderzoek: met een gedetailleerder onderzoek wordt de omvang en ernst van de verontreiniging vastgesteld.
- Risicobeoordeling: dit houdt in dat er een beoordeling komt van de onderzoeksresultaten. Het bepaalt of de verontreiniging een bedreiging vormt voor de gezondheid of het milieu en of sanering noodzakelijk is.
Hoe lang duurt een gemiddeld bodemsaneringsproject?
Dit is altijd lastig om vast te stellen, want het is afhankelijk van de grootte van het project, maar ook de ernst. Het beste is om hiervoor contact op te nemen met een professioneel bedrijf. Zij kunnen jou het beste een tijdsindicatie geven.
Wat zijn de milieueffecten van bodemsanering en hoe worden deze geminimaliseerd?
Een doel van bodemsanering is het verminderen van milieuvervuiling. Om het milieu niet te verslechteren is het belangrijk dat de sanering uitgevoerd wordt door professionals die in bezit zijn van de juiste certificaten en die werken volgens de wet en regelgeving.
Kortom, bodemsanering is in sommige situaties complex, maar wel belangrijk om een gezonde leefomgeving te waarborgen. Door het verwijderen van verontreinigingen in de bodem, wordt er bijgedragen aan het verbeteren van het milieu.